Välkommen Mats! Hur känns det att börja på Attollo?

Jag har precis börjat på Attollo och jobbat i ca tre veckor nu. Det känns jättebra och utmanande. Det är mycket att göra och jag har kastats in i hetluften direkt.

Vad har du fått börja med?

Jag har börjat i ett projekt hos vår kund AniCura. Jag började hos dem i princip direkt när jag började på Attollo, så det var full fart från början. Det är ett jätteintressant uppdrag som jag jobbar i och AniCura är verkligen ett otroligt spännande företag. De gör verkligen en spännande resa.

Vad får du göra hos dem?

Jag får arbeta med både projektledning och utveckling och min roll är att hålla ihop trådarna lite och vara lite spindel i nätet. Mitt fokus just nu är att sprida datat till användarna och göra den mer tillgänglig.

Gör du det helt själv eller tillsammans med en kollega?

Vi är ett team på fyra personer från Attollo som jobbar i projektet. Vi stöttar varandra på ett bra sätt i projektet.

Men om vi går tillbaka lite, hur började processen med att börja på Attollo? Hur gick tankarna?

Jag var konsult en kort period för två år sedan, men hoppade sedan över i en linjeroll på Handelsbanken Capital Markets. Det är en stor organisation med ganska långa beslutsvägar och jag kände då att jag gärna skulle vilja jobba i en lite mindre organisation. Jag hörde då av mig till Attollo, som jag har haft kontakt med tidigare. Jag frågade dem om det fanns någon plats för mig där.

Okej, så du har haft tidigare kontakt med Attollo?

Ja. Jonas Thern och jag har haft varandra på radarn under många år.

Vad jobbade du som konsult inom och var?

Då jobbade jag på ett företag som heter Advectas. De är ett stort konsultbolag och anledningen till att jag slutade där var att de växte väldigt fort och blev lite för stora. Jag vill ha lite mer trygghet. Innan det arbetade jag på Cramo i många år. Det var där jag byggde upp min erfarenhet och karriär inom Business intelligence kan man nog säga.

Vad gjorde du för någonting hos Cramo och hur länge var du där?

Vi var ett litet BI-team på tre personer som ansvarade för BI lösningen på Cramo. Jag arbetade med utveckling av datalager, rapportering och analys. Det var verkligen en jätterolig resa att få vara med och bygga upp allt från start. Jag var där i nio år.

Jag trivdes jättebra på Cramo. Men efter nio år kände jag att det var dags att göra något annat. Det var dock ett svårt beslut då jag trivdes så bra.

Vad är den största skillnaden du sett inom BI de senaste åren?

Tekniken utvecklas väldigt fort nu. Det gäller att vara med i teknik och trender.

Är det svårt att komma ikapp då?

Det är väldigt svårt att hänga med överallt. Det gäller att välja ut delar som passar en själv och den man jobbar för.

Har du alltid jobbat och bott i Stockholm?

Ja, jag är från Stockholm och har alltid jobbat här. Jag är född söder om Stockholm, uppvuxen i Solna och Sundbyberg, men bor nu norr om Stockholm. Jag har flyttat runt ganska mycket genom åren.

Har du också studerat här eller passade du på att åka iväg?

Jag pluggade i Stockholm och läste en systemvetenskapsutbildning för ganska länge sedan. Det är ca 18 år sedan.

Har du alltid varit intresserad av system sedan unga år?

Både och. Jag började tidigt intressera mig för vad tekniken kan hjälpa en med. Inte för att jag är tekniskt intresserad, utan mer vilken nytta den kan ge.

Okej, vad blev ditt första karriärsteget då?

Bra fråga. Men jag tycker om att hjälpa människor komma till insikt. Med hjälp av teknik och data ge svar på frågor på ett enkelt sätt. Göra informationen mer tillgänglig. Jag började jobba med IT i mitten på 90-talet. Så även om jag egentligen inte är så tekniskt intresserad, så har IT varit en del av mitt yrkesliv väldigt länge.

När kom det intresset då för det tekniska?

Ska du jobba med det här, så måste du lära dig tekniken. Den hänger liksom med på köpet!

Men känns det ändå bra nu att du ändå valde den här vägen?

Ja absolut. Jag tycker verkligen om det jag gör och ser fortsatt fram emot att få lära mig ännu mer inom mitt område.

Men utöver jobbet, vad gör du då för någonting? Har du några intressen, hobbys eller gillar du att resa?

Jag tränar en hel del, mest på gymmet. Reser såklart när det finns möjlighet och jag älskar skärgården där jag har landstället. Jag har även en båt, en ganska liten aluminiumbåt som används för transport till och från skärgårdsstället.

Gillar du någon specifik sport?

Fotboll är min sport. Har varit tränare för ungdomar och tittar gärna på favoritlaget, som spelar sina matcher på nya söderstadion.

Vill du se mer av vad Mats har gjort hittar du honom här på LinkedIn.