Välkommen Daniel! Hur känns det att börja på Attollo?

Det känns väldigt bra. Det är nya grejer, man får sätta sig in i allt igen som nyanställd och det är spännande.

Hur känns första veckan?

Första veckan är alltid lite nervöst, men det började hända saker direkt. Jag har fått hoppa in och hjälpa till med både Aditro och AniCura vilket är väldigt roligt. Advanced Analytics är ett område som jag är väldigt nyfiken på och jag har också fått hjälpa till med ett kundcase inom det området som vi hoppas kan bli verklighet inom kort.

Har du fått några planerade uppdrag framöver som du ska börja på?

Vi håller på och kollar runt lite vad det nu skulle kunna bli, men för tillfället så håller jag på med det här.

Vad gjorde du innan Attollo? Vad var det för företag och tjänst du hade då?

Jag kommer nyligen från CGI, men ursprungligen från Affecto. Affecto blev uppköpta av CGI hösten 2017. På Affecto och senare CGI har jag under de senaste åren jobbat med Business Intelligence och dataanalys i flera olika utmanade roller. Det har varit en extremt lärorik period.

Har du varit intresserad av BI sedan tidigare innan du började plugga? Har det tekniska varit ett intresse för dig länge?

Ja absolut, jag har en rätt spretig bakgrund kan man väl säga. Mitt första riktiga jobb var på RedBull och pågick till största del samtidigt som jag utbildade mig till maskiningenjör i Uppsala. Här fick jag fick möjligheten att hålla på med olika saker, allt ifrån sälj och marknadsföring till att hålla i och ta fram event. Efter att jag tog studenten gick jag vidare till Uppsala Akademiska sjukhuset. Där jobbade jag i fem år som innovationsansvarig inom medicinsk teknik och som medicinteknisk ingenjör. Jag hjälpte intraprenörer och entreprenörer med att ta fram nya medicintekniska produkter och parallellt med detta höll jag på med medicintekniska underhåll, inköp, tillbudshantering och utbildning bland annat.

Det är ett stort hopp tänker jag från sälj och marknad till medicinsk ingenjör. Hur kom det sig att du bytte?

När jag slutade och tog examen ville jag gå vidare och prova något nytt. Jag hade sedan tidigare ett intresse för Life science sektorn och det har jag fortfarande till en viss del. När jag fick chansen att börja jobba på sjukhuset så såg jag det som en bra utmaning och chans att utforska mitt intresse inom denna sektor mer.

Hur länge var du där?

Jag var där i fem år.

Varför valde du att gå vidare därifrån?

I min roll som innovationsansvarig fick jag chansen att hjälpa de här entreprenörerna att från ”ax till limpa” ta fram deras idéer till riktiga produkter. Detta arbete innefattade allt från att skissa ner idéer på papper, ta fram en projektplan, utveckla prototyper, ta fram teknisk dokumentation, men också att hjälpa dem med mindre prövningar och hur de ska tänka kring att starta företag. Jag satt också i produktråd med Almi Företagspartner bland annat och utvärderade många idéer. Det blev dock mer datadrivna innovationer mot slutet och i och med detta växte mitt personliga intresse mot detta enormt vilket jag lyckats ”spinna” vidare på.

Så vad blev nästa kliv efter det?

Då gick jag till Alten. Ett stort franskt konsultföretag som sitter i Kista. Där var tanken att jag skulle jobba med medicinsk teknik, men när jag kom dit så hade dem inte så mycket jobb inom området och då fick jag möjligheten att hjälpa dem att hitta nya potentiella kunder och jobba lite med sälj igen. Jag skapade då ett register av kunder som jag såg potential i och började ringa och jaga. Samtidigt som jag gjorde det så fick jag en förfrågan att komma ut till Scania och jobba som affärsanalytiker. På Scania pratade de om BI och dataanalys och det var ju någonting som jag fått upp intresset för under min tid som innovationsledare på Akademiska sjukhuset. Jag blev väldigt intresserad av möjligheten att arbeta med BI och dataanalys och kände att det är ett bra steg för mig. Jag började då som affärsanalytiker på Scania samtidigt som jag hade kvar säljarrollen och där var jag ett år innan jag gick vidare till Affecto.

Verkar som att du har hoppat runt en hel del, men ändå väldigt kul att du ser den här utvecklingen av dig själv, att gå från ett område till ett annat.

Precis. Jag hittade något man kanske kan likna vid en röd tråd där i slutet på sjukhustiden. Men sedan så är just life science sektorn någonting som fortfarande intresserar mig så pass att jag försöker hålla mig lite à jour med det där. Men samtidigt så är teknikutvecklingen inom dataanalys och Business Intelligence exponentiell. Det är extremt spännande med allt som händer och jag älskar att försöka hålla mig à jour med nya grejer, lära mig nya saker och att försöka förstå vad det är som faktiskt fungerar och hur man kan ha nytta av det här ute i ”verkligheten”.

Hur stötte du på Attollo?

Ja det var Jonas Thern som kontaktade mig för över ett år sedan och sedan så har vi hållit kontakten. Vart efter vi hörts av under den här perioden och utifrån den dialogen som vi har haft kring utmaningar och potentiella arbeten, så kände jag mer och mer att detta var något jag verkligen ville prova. När jag gjorde mina efterforskningar hörde jag också mycket positiva saker om Attollo vilket underlättade beslutet.

Men utöver jobbet, vad hittar du på då? Några intressen eller hobbys?

Ja, jag är extremt intresserad av aktiemarknaden, så det lägger jag väldigt mycket tid på. Jag är också delägare och partner i ett privat investeringsföretag som är baserat uppe i Åre. Vi utvärderar en hel del spännande företag då och då. Så det blir ibland på helger och kvällar när man har tid, som sitter man med det. Annars är det mycket alpin skidåkning på vintern. På sommaren är det gymmet och löpning främst, dessutom seglar jag en del.

Hur länge har du varit delägare?

Två år.

Vem var det som startade upp det eller vem var det som kontaktade dig kring det?

Ja det där är en rätt spännande historia. Jag har tidigare stött på och varit i kontakt med en del olika inkubatorer och förstod att vissa av dem hade som affärsidé att hjälpa företag och ibland bidra med pengar mot en del av företagen. Jag läste en dag en artikel i Dagens Industri om att de skulle starta en inkubator uppe i Åre som hette House be och då tog jag kontakt med dem som intervjuades i artikeln. Jag frågade hur de tänkt kring investerardelen, och i så fall om det var någonting som de tänkte starta. Då blev jag hänvisad till två personer som redan hade startat igång med planerna och efter lite mailkontakt så träffade jag dem i Stockholm. Mötet kändes bra, så att jag valde att hoppa på det tåget. Nu återstår det att försöka göra sitt bästa för att det ska lyckas också.

Vill du se mer av vad Daniel har gjort hittar du honom här på LinkedIn.