PASS SQL Rally Aronsborg som Attollo var med på förra veckan, var verkligen intressant. Man kan se flera tydliga trender som flera programvaruföretag inom BI-världen är inne på, och satsar stora utvecklingsbudgetar på. Attollo som arbetar med tre av de ledande leverantörerna IBM Cognos, Microsoft & Qliktech (iallafall enligt Gartner), hör inte minst till de som man kan se tydliga likheter mellan.

Till att börja med har vi så kallad ”In memory”-teknik, där Qliktech och IBM Cognos (med TM1) har haft denna möjlighet ett antal år. Microsoft har sedan PowerPivot förra året, introducerat en egen In Memory-teknik med sin Vertipaq-motor. I och med Denali (SQL Server 2012) kommer Vertipaq även in på serversidan, och blir då en del av Analysis Services. Parallellt med traditionella multidimensionella modeller, kan man i SSAS använda Tabular-modeller som körs In Memory. I vilka lägen en kund skall använda Tabular-modeller eller traditionella multidimensionella modeller, beror så klart på hur verksamhetskraven ser ut för det som skall analyseras. Givet ”lämplig” dimensionsmodell för Tabular, blir analys på riktigt stora datamängder väldigt mycket snabbare med Microsofts In Memory-teknik, än den traditionella SSAS som vi känner till den idag.

Den andra trenden som är tydlig är att både Microsoft och IBM Cognos vill svara upp mot Qlikview på desktopsidan, genom att erbjuda mycket av den funktionalitet som många användare uppskattat hos Qlikview under många år. Det skall vara enkelt att skapa sina OLAP-modeller som ”normal” användare. Bortsett från Qlikview som haft detta länge, har nu Microsoft sitt PowerPivot i kombination med Excel 2010, och inom kort kommer även IBM Cognos med liknande möjligheter.

Som en tredje trend (eller teknisk detalj) kommer både IBM Cognos (inom kort) och Microsoft (ungefär samtidigt med sitt Denali/SQL Server 2012) att möjliggöra publicering av lokalt skapade OLAP-modeller, till deras serverbaserade BI-plattformar. In Memory som för Qlikview.

Fler saker som sker hos Microsoft och IBM Cognos är att man gör stora förändringar och förbättringar i slutanvändargränssnittet. BI Self-Service som gör den enklare för slutanvändaren att skapa egna rapporter och dashboards, är något som IBM Cognos (med Cognos Business Insight) och Microsoft (med Data Explorer) trycker hårt på. Slicers och liknande funktionalitet som förbättrar användbarheten, är numera något som både Microsoft och IBM Cognos självklart har. Jag tror att vi har Qliktech att tacka för del av denna utveckling, då de drivit på de stora konkurrenterna åt detta håll 🙂

Våra BI-kunder har en hel del väldigt bra och spännande saker att se fram emot framöver! 🙂