Fokuset för SQL Pass Summit 2015 i Seattle är alla nyheter i SQL Server 2016, en release som verkligen är inriktad på Business Intelligence. Vi packade därför några resväskor och åkte över Atlanten. Vi har fått se så många bra nya fullträffar i SSIS, MDS, SSAS och SSRS.

I det här blogginlägget tänkte jag skriva av mig lite om nyheterna i Reporting Services.

”The only thing that’s changed is everything” – Säger Riccardo Muti, Senior Program Manager för Reporting Services och visar en bild på den gamla SSRS Portalen, samtidigt som publiken skrattar.

Reporting Services i SQL Server 2016 har verkligen fått sig ett ansiktslyft. En del av detta lyft är tack vare uppköpet av Datazen. Microsoft har nu en väldigt sofistikerad Mobil BI-rapportlösning som på ett sömnlöst sätt, i samband med den nya releasen, kommer vävas ihop med Power BI och pixelperfekta standardrapporter.

Verktygsfamiljen Reporting Services består numera i huvudsak av fyra delar:

  • Power BI Desktop (Interaktiva rapporter)
  • Excel (Ni vet)
  • Mobil BI (Interaktiva rapporter för mobil/tablet)
  • Traditionella stadardrapporter
Alla dessa delar hittar man både samlat i molnet i sin Power BI-site, alternativt i sin On-premise SSRS Portal. Målsättningen är nämligen att miljöstrategin inte ska spela någon roll. Microsoft är lite vaga kring BI för Sharepoint 2013/2016. Klart är i alla fall att de traditionella rapporterna fortsättningsvis ryms i Sharepoint, samt utvecklandet att PowerView-rapporter direkt på servern.

I den första huvudreleasen av SQL2016 kommer SSRS Portalen innehålla KPIer, Mobil BI, Excel samt standardrapporter. Men man är tydlig med att Power BI-rapporter inte ligger långt efter.
Microsoft lämnar nu äntligen Active X och Silverlight, nu är det bara HTML5 som gäller. Användaren kan alltså använda sin favoritwebbläsare, en självklarthet kan man tycka.

Så här ser alltså standardportalen ut när den levereras och innan vi BI-designers har fått sätta tänderna i den. 🙂

Bilden visar användarens favoritsida, alltså den sidan där denne själv har valt att pinna, fästa eller vad man nu säger (pin-to), sina rapportobjekt till. Det här med svengelska…
Det blir äntligen enkelt att själv välja ut de rapporter och KPIer man ska mötas av när man loggar in i portalen. Du kan givetvis även öppna en SSRS-rapport, markera ett objekt i rapporten och välja att pinna det till Power BI, skulle du sedan klicka på rapportobjektet i Power BI så öppnas hela rapporten där objektet låg i, riktigt snyggt och sömnlöst!

Objekt, och hela rapporter kan även exporteras till Powerpoint, något som visade sig vara otroligt populärt när det gjordes möjligt för Sharepointbaserade PowerView-rapporter.

Man kan lugnt säga att det har hänt lite på design och UX-fronten sedan den förra versionen av SSRS lanserades, oläsliga 3D-rapporter är inte så coola längre. Det ligger därför med ett gäng nya graftyper som går i linje med dagens designprinciper, Stephen Fews bullet charts finns bland annat med.

En annan till synes liten förändring är att man nu även kan designa parameterfältet i SSRS, i alla fall så att man nu kan gruppera ihop parametrar och skapa fler än 2 kolumner av dem. Tidigare gick det bara att ha 2 kolumner, man trodde helt enkelt inte att någon skulle vilja ha fler då upplösningen på den tiden var 800×600.

Utvecklingsmässigt så skapar man standardrapporterna i Visual Studio eller Report Builder, medans man skapar upp de mobila rapporterna i Datazen-designer.

 
 

I och med html5 och möjligheten att styra layouten på rapporterna beroende på om man ser dem i en mobil eller i en tablet, gör rapporterna responsiva.

Rapporterna skalas bra beroende på skärmstorleken. Vi rapportutvecklare behöver inte längre sitta och flytta objekten en pixel hit eller dit för att de ska ligga bra på skärmen. Hur skönt som helst! Och det är ingen fara, gamla rapporter kan migreras.
 
Allt detta ryms i SQL Server 2016 CTP 3 som släpptes för några dagar sedan, jag rekommenderar varmt att ladda ner en utvärderingsversion och testa!