Tre dagars intensiv konferens med intressanta key notes och seminarier har nu passerat. Dagens har för vår del handlat mycket om SQL Server och som Andreas har skrivit om presenterades lite hemligheter kring en silverlightbaserad managment studio direkt i molnet. Verktyget såg tilltalande ut på demon och det kommer säkert bli lättjobbat. Man satsar hårt på det nya ”ribbons”-konceptet som infördes i Office 2007.

En intressant session under dagen var genomgången av SQL Server Reporting Services i den nya versionen av: SQL Server 2008 R2. Bland annat kommer man släppa funktionalitet för att dela ”report items”. Ett report item kan vara en färdig fråga (dataset), ett diagram eller en tabell. Dessa objekt (items) kan man sedan publicera till portalen så att andra rapportskapare kan använda sig av dem. Skulle du sedan göra ändringar i ditt report item får konsumenterna av just det objektet en notifiering om att ändring har skett, mycket intressant. För att höja det hela ytterligare en nivå cachar rapportmotorn på report item-nivå, så att rapporter som använder sig av samma item får snabbare svarstider.

Andra intressanta funktioner som kommer i Report Builder 3.0 och Reporting Services 2008 R2 är:

Bättre variabelstöd
270 graders rotering av text
Villkorsstyrd sidbrytning
Olika renderingsmöjligheter för olika utdataplattformar (excel, html, pdf etc)
Bättre stöd för andra webbläsare än IE
KPI-indikatorer i rapporter
Sparklines och databars i rapporter
Kartfunktioner (som fungerar väldigt bra med datatypen Spatial som introducerades i SQL 2008)

Utöver nyheterna i reporting services är det även värt att nämna att man i och med R2 tillsammans med Visual Studio 2010 kommer kunna ha kompletta SQL Server projekt i Visual Studio med möjlighet att deploya hela databaser inklusive dess projekt till en server!

Konferensen avslutades med en genomgång av Excel Services, som används bland annat inom sharepoint för BI-lösningar. Excel services kan dock användas för mycket mer och bland annat visades på hur en excel workbook kunde integreras med silverlight och presenteras direkt på webben.

På det stora hela har det varit intressant att under dessa 3 dagar se var Microsoft tar vägen – rakt in i molnet. Imorgon blir en ledig dag innan hemresan till Sverige på lördag.