Då var sista dagen kommen på Think 2019. Det har varit en kul, omväxlande och mycket lärorik vecka som gått ännu fortare än vanligt.

Torsdagskvällen bjöd på ett välordnat event på Pier 39. IBM hade hyrt hela piren och alla restauranger och många attraktioner var öppna som vanligt. Vi inledde med att besöka sjölejonen som huserar utanför Pier 39 sedan 1989 men vi kunde snabbt konstatera att sjölejon i grupp inte luktar vare sig mint eller tårta så det blev en kort visit. Betydligt godare luktade eller snarare doftade den mat som det bjöds på av de olika restaurangerna. Oxfiléspett och krabbkakor var en given succé tillsammans med en attraktion där man skulle skjuta zombies samtidigt som själva attraktionen rörde på sig rent fysiskt.

Teknisk djupdykning i Planning Analytics Workspace

Aningen trötta och med en lätt huvudvärk mest troligt orsakad av den friska havsluften tog vi oss an fredagens avslutande sessioner. Mest intressant för dagen var en teknisk djupdykning i Planning Analytics Workspace.

Ett värdefullt tips var möjligheten att Base64-encoda logotyper eller andra små grafiska element för att lägga in i Workspace. Man kommer då ifrån behovet av att lagra allt bildmaterial man behöver på en webbplats. Detta funkar fint för logotyper och annat mindre material men inga stora bildfiler. Adderar man sedan dessa till sin ”collection” i Workspace så har man ett lättillgängligt bibliotek av logotyper mm. för att bygga upp sina dashboards med.  Fördelen är också att allt lagras direkt i arbetsboken och inte på webben.

Att man kan använda beräknade medlemmar även som kontextfilter var ett annat fiffigt tips och möjligheten att editera och ändra dessa beräknade medlemmar är något som kommer inom kort till Workspace, efterlängtad funktionalitet!

Möjligheten att använda s.k. column-based charting har funnits sedan version 35 av Workspace men det måste aktiveras manuellt. I version 40 så kommer detta att vara aktiverat per default. Det innebär helt enkelt att diagrammotorn använder sig av det som finns i kolumnerna som mätvärden och raderna som kategorier istället för att man måste peka ut sina mätvärden manuellt, detta gör det mycket enklare att få till sina grafer och diagram i Workspace.

Application containerization

Sammantaget har Think 2019 bjudit på många nya insikter och ny kunskap. Det råder en tydlig trend att paketera mjukvara på nytt sätt s.k. ”application containerization”. Kortfattat handlar det om en ”operating-system-level virtualization” som används för att isolera mjukvara från ”yttre” påverkan och där utvecklaren har full kontroll över det som sker i respektive container. Ett exempel på detta är Workspace som sedan begynnelsen är byggt på denna teknologi och där Docker används för att ”köra” dessa containers.

En ytterligare utveckling av detta som vi kommer se mer av framöver är att man även klustrar olika containers med hjälp av bl.a. Docker Swarm eller Kubernetes som är två exempel på s.k. ”container orchestration”. Detta ställer nya krav på oss som BI/CPM-utvecklare då vi nu även måste ha kunskap om denna teknologi för att installera och förvalta nya och befintliga lösningar. Detta är bara början och inom kort kommer även TM1-motorn mm. att paketeras och levereras via containers.

Utvecklingen drivs också på ytterligare av olika cloud-lösningar där containers blir ett sätt för stora programvaruleverantör som t.ex. IBM att leverera samma kod till både cloud och on-prem oberoende av underliggande mjukvara/hårdvara.

API:er

En annan tydlig trend är utvecklingen av olika API:er som kan användas för att skapa egna applikationer eller addera funktionalitet till t.ex. Workspace eller PAx. Även detta ställer nya krav på oss som utvecklar BI/CPM-lösningar och behovet av att kunna mer programmering för att kunna leverera de bästa lösningarna framgent blir allt mer uppenbar.

Fog City – en stad med stora kontraster

David och Jesper IBM Think 2019Avslutningsvis vill vi tacka IBM och San Fransisco för en mycket givande vecka. Fog City ger ett aningen schizofrent intryck där högteknologi och framtidstro står i bjärt kontrast till stadens många socialt utsatta eller ”artister” som vår taxichaufför kallade dem. Levnadsomkostnaderna är mycket höga och i det ljuset kan man förstå den sociala utslagningen men vare sig jag eller Jesper har sett så många utslagna missbrukare på en och samma plats tidigare. Vi ska inte ge oss in på politik men det förefaller finnas andra behov hos amerikanska medborgare än en mur i södern om vi säger så.

Sist men inte minst är Jesper mycket nöjd över att äntligen ha fått skaka hand med mannen bakom 80/20-knappen i Cognos PowerPlay, nuvarande Program Director för IBM Planning Analytics, herr Soufiane Azizi. David gläds åt möjligheten att ha fått prata multi-select och andra tekniska detaljer i Planning Analytics Workspace tillsammans med bl.a. Soufiane Azizi och fyra programmerare från utvecklingsteamet bakom Workspace.

Slutet gott, allting gott.