Fokus på design & användarvänlighet

Under sommaren släppte Microsoft en konsumentpreview på kommande Office 2013 för nedladdning.
Det är uppenbart att Microsofts utvecklingsteam haft slutanvändaren i centrum och fokuserat på enkelhet. För er som idag använder Office 2007 eller 2010 blir startsträckan inte lång, eftersom Microsoft till stor del återanvänt designen från dessa två versioner.
Nya Excel ger användaren rekommendationer i arbetet. Exempel på detta är ”Recommended Pivot Table” där Excel rekommenderar diagram efter datatyp och struktur samt ”Flash Fill”, som man av namnet förstår att programmet ger förslag på cellinmatning, även här utifrån datastruktur och tidigare inmatad data. Klassiska exempel på data som passar sig bra för detta är telefonnummer och personnummer som båda följer en naturlig standard.

Kraftfulla analyser

Till Excel 2010 introducerades en add-in, kallad PowerPivot vilket möjliggör en blixtsnabb analys av miljontalsrader. Detta genom den nya analysmotorn xVelocity med in-memoryteknik. Med in-memory kan användaren ladda in alla data i excel-filen utan att excel-filen för den delen växer sig enorm, för att sedan skapa analyser utan direktuppkoppling mot källdatat.
I Excel 2013 finns denna funktion nu integrerad, kanon att detta nu är själva ryggraden i verktyget. Vidare har Microsoft även valt att integrera PowerView direkt i nya Excel! PowerView (tidigare Project Crescent) som Microsoft stolt presenterade som en ny funktion i SQL2012 togs emot med öppna armar av publiken. En visuell analysfunktion där man t.ex. kan se utvecklingen över tid. Tidigare ställdes det dock krav på att man hade SharePoint i sin organisation, till användarnas besvikelse. Men nu är det alltså fullt möjligt att skapa PowerView-rapporter direkt i Excel. Kanon!

Online

I linje med Microsofts övriga vision så har hela Office 2013 blivit mer online-anpassad. Användaren kan nu skapa sina analyser och dela dessa med vänner och kollegor via Skydrive, Sharepoint eller andra platser. Användaren kan även dela sin arbetsyta direkt vilket underlättar när man samarbetar med personer som för tillfället inte befinner sig fysiskt på plats.
Även Office-applikationer introduceras i och med Office2013, med allt vad det innebär. Man kommer med största sannolikhet kunna köpa färdiga mallar, kartintegrationer, färdiga rapporter m.m. av företag specialiserade på just dessa applikationer.
Excel har blivit ett analysverktyg att räkna med. Microsoft spelar nu i samma liga som marknadens allra bästa.

Release och nedladdning

En beta-version av Office 2013 finns att ladda ner här: http://www.microsoft.com/office/preview/en/try-office-preview
Microsoft strävar efter att kunna releasa en officiell version under hösten 2013, så än finns det rum för fler funktioner och små förbättringar. Så håll utkik efter fler nyheter här på bloggen eller på Microsoft.se !