Under IBM Vision konferensen som nyligen avslutades presenterades bl.a. en kommande version av TM1 som ser riktigt lovande ut. Den går under kodnamn TM1 Prism och utvecklingen går just nu från alpha till beta.

Bland ny funktionalitet kan nämnas Smart Cache som kommer att ge betydligt bättre svarstider, ett exempel som nämndes var en fråga som i dagsläget tar 2 minuter och som med Smart Cache tar 2 sekunder, ganska imponerande… Övrig ny funktionalitet är möjligheten att uppdatera dimensioner, attribut och alias samtidigt som datainmatning/dataladdning pågår. Framöver kommer man även att kunna använda attribut som virtuella dimensioner vilket är väldigt kraftfullt. Sist men inte minst presenterades ett helt nytt webbaserat användargränssnitt som inspirerats av Watson Analytics med samma gränssnitt för både modellering, rapportskapande, rapportering, analys och datainmatning.

IBM hårdsatsar även på Cafe som på sikt kommer att ersätta Perspectives som den nya Excelkopplingen. All bra funktionalitet från Perspectives kommer även att vara tillgänglig i Cafe.

Se demo av TM1 Prism på följande länk, den börjar vid 36:30 men hela presentationen är väl värd att se.