Alla som seglat, tågluffat eller campat är bekanta med pollettsystem för att duscha eller tanka färskvatten. Särskilt gällande duschandet är det bra att planera, så man inte står där med schampot kvar när tiden tillika vattnet tar slut. I de lägena står det sällan en vänlig själ på kö med en pollett över att erbjuda… Mindre angenämt. Samma planering krävs för införskaffande av systemstöd för Performance Management; det krävs lite känsla för tidåtgång, prioritering och kunskap om närliggande företeelser.

Makten att besluta om inköp av lösningar för Business Intelligence och Performance Management har genom åren pendlat mellan IT och verksamheten, nu 2010 ligger den hos användarna på verksamhetssidan. Ett av bevisen för detta är den nya titeln CAO. Chief Analysis Officer. Och det är riktigt roligt för oss som sysslar med att leverera dessa lösningar, vi får en så mycket större skara människor att resonera med och våra kunskaper om mest kritiska punkterna på kundernas agenda sätts på prov.
Enligt en undersökning IBM nyligen gjort ligger Norden högst i världen på listan över störst tillväxt gällande köp av mjukvara (G7 länderna undantagna). Det gäller främst bank/finans/försäkring; det gäller främst Business Intelligence och Analytics; det gäller främst för att uppnå Operational Efficiency.

Samtidigt påvisar en annan undersökning från samma företag att just i Norden är man sämst på att upphandla Business Intelligence och Performance Management-lösningar. Ja men det är inte så konstigt. Dessa nya beställare är nybörjare på området. IT vet av gammal ohejdad vana hur man köper IT, men en CFO har förmodligen aldrig gjort det tidigare. Men nu förväntas dessa nya beställare inte bara förstå hur de ska navigera sina företag förbi osäkerheter och risker utan även att det inte duger att köpa ett rapportverktyg. ”Vi ska köpa ett rapportverktyg nu så får vi se över datat sen, vi måste först prioritera att få ut rapporter”. Jo, den har vi hört. Från dessa nya beställare.

Det är kritiskt att ekonomifunktionen har förståelse för informationsflöden och grundläggande kunskap om datakällor. Det är minst lika viktigt att hela organisationen standardiserar sin informationsmodell, att man definierar dimensioner, genomlider nomenklaturprojekt, håller sig till samma beräkningsformler osv osv. Och inte minst, tar hjälp utifrån. Det finns företag och individer som inte gör annat än tvättar och flyttar data. Eller har metodik för hur man enas om en uppsättning beräkningsregler. Som vet hur man involverar ekonomi, IT och övriga verksamhetspersoner i samma projekt.

Som vi på Attollo till exempel. Vi har förmånen att få samarbeta med ett antal företag som valt att städa bort backspegeln från skrivbordet en gång för alla och som nu satsar på att bli bäst på att hålla koll på nuet och förbereda sig för framtiden. Framtiden närmar sig nuet allt mer skyndsamt.

Framtiden bjuder på lanseringar av nya versioner och nya produkter från vår samarbetspartner IBM Cognos. Vi ser fram emot top notch funktionalitet som stöder byggandet av affärsregler ur ett riskperspektiv. Och möjligheten att kombinera det med prediktiv modellering. Och sen simulera what if scenarios. Och integrera resultatet i sin dashboard. Åh vad roligt vi ska ha i framtiden! När polletten trillat ner.

Yours truly
/Carina