Hanna Attollo

Möt Hanna Eriksson, Konsult & Backend programmerare i Microsoft – ”Jag gillar att nörda ner mig i regelverk och teknik”

Vem är du?

Jag heter Hanna Eriksson och är konsult på Attollo. Jag bor i Uppsala med min sambo och våra två barn, så just nu är det småbarnsliv till 100%.

Jag gillar att spela fotboll. Lagsport passar mig. Jag tycker det sociala i livet är det viktigaste.

I jobbet är jag bättre på att lyssna men jag misstänker att min sambo tycker jag är bäst på att prata.  Jag är mån om att ha bra relationer runt mig. Då känner jag mig trygg.

Hur länge har du jobbat på Attollo?

Jag har varit på Attollo sedan 2009. Innan dess jobbade jag som dba på Sandvik. I den rollen fick jag inte koda så mycket, så det var det som gjorde att jag sökte mig vidare.

Det var härligt att komma till ett mindre företag med snabbare beslut där man kommer framåt mycket fortare. Det passar mig mycket bättre än en stor trög organisation. Jag gillar även konsultrollen där man kan byta jobb ofta utan att byta kollegor. En riktigt bra kombination!

Vad är din roll här på Attollo?

Jag jobbar mest med backend-programmering i Microsoft, vilket innebär mycket ETL och även regulatorisk rapportering. Jag gillar att nörda ner mig i regelverk och teknik. Det har blivit mycket jobb kring och med Baselrapportering.

Hittills har jag jobbat i långa uppdrag hos ett fåtal kunder. Då hinner man lära känna människorna hos kunden vilket gör jobbet både lättare och roligare.

Vi jobbar agilt med continuous delivery i små team vilket gör att vi kan leverera oftare. Då får kunden värde från projektet tidigare än om man jobbar med stora förplanerade releaser.

Vi är flera från Attollo som jobbar hos samma kund vilket är jättetrevligt. Jag sitter ofta på vårt kontor i Uppsala. Attollo startade kontor i Uppsala 2015 eftersom flera av oss bor här. Det är verkligen fantastiskt att vi fått den möjligheten.

Vad har gjort att du stannat på Attollo?

Jag gillar stämningen på Attollo. Vi har roligt tillsammans och man är kompis med sina kollegor. Det är familjärt och folk är sociala. Vi hjälper varandra och alla kan säga vad de tycker utan att det känns jobbigt. Alla vill varandra väl och vi vill åt samma håll.

När det gäller relationen till våra kunder gillar jag att vi är proffsiga. Vi kommer i tid och gör det vi ska. Vi är måna om att leverera men vi är även sociala och har nära relationer till kunderna.

Beskriv ditt häftigaste minne från tiden på Attollo!

Jag har ett speciellt minne kring ett projekt där vi kom in väldigt sent. Det var hos ett bolag i finansbranschen som behövde få till sin Baselrapportering. Det var otroligt pressat. Egentligen skulle det inte gå att bli klara på den korta tid vi hade men vi jobbade stenhårt tillsammans med kunden i ett halvår. Vi var väldigt trötta efteråt men vi klarade det. Otroligt bra av oss och kunden att klara det tillsammans. Man ska väl inte glorifiera dygnet-runt-jobb men jag känner mig stolt såhär efteråt!

Personligen tycker jag det var väldigt roligt och givande att åka på SQL Server användarkonferens i Seattle. Det var kul att få nörda ner sig i SQL Server och träffa gurus från Microsoft.

Hur ser du på framtiden på Attollo?

Det känns som om jag byter jobb ofta men utan att byta kollegor eller kunder. Det händer så otroligt mycket. Det är bara att ta initiativ och hänga med. Utmaningar finns det gott om.

Jag trivs bäst med nyutveckling och det startas hela tiden nya projekt där jag är nu, så det är bara att köra på. Framtiden ser ljus ut.

Vad skulle du vilja dela för erfarenhet?

Jag kommer ihåg hur det var när man var ny. Som konsult kände jag att jag skulle vara expert från första början. Det gjorde att jag inte frågade så mycket som jag borde gjort. Jag tänkte nog att frågor skulle få mig att se okunnig ut.

Min erfarenhet nu är att själva frågandet också är värdefullt. Det är väldigt kraftfullt att kunna ställa rätt frågor. Och man ska definitivt fråga om det är något man inte riktigt förstår. Att våga fråga och att kunna lyssna är en viktig kompetens.

Det är ganska självklart att man är lite osäker som konsult i en ny miljö. Men det är viktigt att komma ihåg att man alltid har något att komma med även när man är ny eftersom man har sitt eget perspektiv. Man ska inte vara rädd för att ge förslag.

Fråga och lyssna – det är mitt tips!