Namnet på nya TM1
Nya TM1 kommer att heta PAL 2.0 och inget annat. Det kommer att släppas on prem 6:e december 

Workspace
Workspace tillhör Cognos BI och PAx är nya Perspectives. De är väldigt lika och delar många komponenter. Om man inte har Cognos BI som kund måste man installera delar av Workspace för att PAx ska fungera på grund av de många gemensamma komponenterna.

En glädjande nyhet är att om man genomför installationen med bara de delade komponenterna från Workspace kostar det inget extra för kunden. De som idag har Cognos BI och måste ha hela Workspace kommer tyvärr få betala extra för detta.

Pax
Idag fick jag äntligen se nya PAx. Det ser fantastiskt ut och min åsikt är att ju fortare kunderna går över till nya TM1 desto bättre. Man får en mycket bättre produkt som kommer utvecklas väldigt mycket framöver med nya komponenter. Man ser att IBM satsar väldigt mycket på prestanda och nya TM1 är helt överlägset det gamla. Även TM1 Web har utvecklats mycket i den nya releasen.

Det berättades dock att från och med denna release kommer man sluta utveckla TM1 Web och Perspectives. TM1 Web, Perspectives och Contributor kommer försvinna så fort man anser det försvarbart. För Contributor kommer det troligtvis ta längre då man inte påbörjat det arbetet ännu.

Som jag skrev tidigare ska uppgraderingarna i framtiden gå mycket smidigare och ske automatiskt!

Övergång från TM1 10.2.2 till nya PAL 2.0
Man informerade om att det enda extra arbete man behöver göra, förutom själva installationen och att sätta upp själva lösningen, är att omvandla ”Action buttons” till nytt format. Detta ska enligt uppgift kunna göras genom ett program som följer med nya TM1. Man kan förvänta sig att själva installationen av nya TM1 tar längre tid p.g.a alla nya komponenter.

Prestandatips i TM1
Idag deltog jag i en session som IBM hade tillsammans med INTEL. Den var extremt teknisk men mycket intressant. IBM har ett samarbete med INTEL där man tillsammans forskar på prestanda kring TM1 och INTELs processorer.

Ett iögonfallande test visade hur mycket processorn och antal kärnor betyder för processtid kopplat till antal användare. Den sämre processorn ökade tiden  för processning från 250 sekunder till 3000 sekunder när antal användare gick från 1 till 500. Den högpresterande processorn låg konstant på 100 sekunder oavsett antal användare. Väldigt talande tycker jag.

Vi hade ju precis haft ett case med en kund där vi misstänkt detta och det känns som om våra misstankar blir bekräftade här.

Det genomförs mycket tester och forskning kring feeders. Jag tyckte att det avsnittet var lite för tekniskt för att förstå på ett bra sätt. Dock är det väldigt bra att man prioriterar detta område då det påverkar prestandan i TM1 väldigt mycket.

Ett intressant tips rörde IF-satser i rules som man tydligen ska undvika om det går eftersom feeders fungerar dåligt med IF-satser. Man visade en intressant syntax i rules där man ersätter IF-satser som jag måste testa. När man bytte ut IF-satserna rörde det sig om många procents prestandaförbättring vilket var överraskande för mig.