Då har det hänt! Lite drygt 2000 år sedan sist så har Messias anlänt igen, Cognos 10 har släppts med dunder och brak på ”Business Analytics Forum” i Las Vegas.

Vi har i och för sig haft förmånen att delta i beta-testandet av produkten här på Attollo men det är en del saker som ändrats så här inför produktionssläpp och det är ju först nu vi får dela med oss av informationen när ”the product is out of the box” som Cognos verkar vilja säga med sin teaser.

Rob Ash höll en key note där han förklarade att han jobbat med detta de senaste sex åren och att det är den mest omfattande förändringen av Cognos någonsin, till stor del driven av intryck och feedback från kunder och partners.

Mitt intryck av presentationen samt demonstrationen är en sorts ”demokratiseringen” av business intelligence där man istället pratar väldigt mycket om business analytics och skiftar fokus från traditionella rapporter till mer interaktiv analys av typen ”hjälp dig själv”.
Detta är onekligen oerhört kraftfullt men ställer även lite högre krav på slutanvändarna, speciellt i en värld där datat kanske inte är av riktigt samma kvalité som i det medföljande samples-paketen.

En mycket välkommen nyhet är det nya stöd för dashboards och de nya sätt man kan presentera information på som nu tillkommer med den nya versionen. Som alla vet är det ingen slump att Apples produkter säljer väldigt bra, mycket tack vare att de estetiskt tilltalar folk – det är helt enkelt roligare att använda något som inte är enbart en grå cross tab med siffror i oändliga rader. Om man sedan kan interagera med graferna och t.ex. drilla ner i dimensioner eller varför inte helt enkelt byta graftyp till någon annan typ man gillar bättre (jag är personligen ett stort fan av ”pie charts”) så är det ju så mycket bättre!

En stor nyhet är det stöd för sociala medier som man lagt in, fokus är helt klart på att man skall kunna dela med sig av sina resultat och analyser med andra genom att skapa arbetsgrupper, kunna skriva in anteckningar och kommentarer till rapporter och liknande. Allt för att sprida insikten man precis fått och på så sätt ge bästa möjliga underlag för fortsatta beslut.


Man har även lagt ner mycket energi på att en uppgradering/migrering skall gå så smidigt som möjligt, till det har man verktyget Lifecycle Manager. Presentationen avslutades med ett kundcase där man tagit dit Chris Hamilton och Mark McDaniel från Boeing. Boeing har tidigare kört IBM Cognos 8.4 men uppgraderade nu alla sina 3500 användare och 40 000 rapporter till IBM Cognos 10. På sex dagar.

Om man har lyckats minimera huvudvärken som lätt kan uppstå i samband med migreringsprojekt så finns det inte många ursäkter kvar att inte uppgradera…

Vi lär få tillfälle att återkomma till den nya versionen och dess funktioner men om du är mer nyfiken redan nu kan du läsa mer hos IBM.

Johan Lyngarth