Nu är vi hemma från Gartner Summit 2014. Det har verkligen varit en givande vecka med många häftiga inslag, Las Vegas är verkligen annorlunda på ett sådant där härligt sinnessjukt vis!
Det vi tar med oss från konferensen är att det inte är något snack om att BI-området fått en ny dimension. Prediktiv analys kommer bli en del av en BI-användares vardag. Precis lika självklart som att man vill följa upp utfall och resultat, vill man kunna hålla koll på sin framtid, vi är av naturen väldigt nyfikna. Det kanske inte kommer vara en del av vardagen redan imorgon, med på ett par års sikt.

En annan trend vi ser är fokusen på användarvänligheten. I BI-jättarnas labb pågår utveckling av produkter där en användare med vanlig text, likt Google sök, ställer frågor mot företagets och Big Data-kluster. Användaren skriver in ”Hur många produkt X sålde vi i Stockholm under januari 2014, per åldersgrupp?” och får sedan ett svar på frågan med en rekommendation på diagramtyp för vidare analys.
IBM har Watson http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibmwatson/ ,
Microsoft har Q&A http://office.microsoft.com/en-us/bi/introduction-to-power-bi-q-a-HA104167933.aspx

Som vanligt diskuterades även Big Data. Även här är det tydligt att marknaden har en bit kvar innan konceptet är moget. Datatillgången ökar exponentiellt så det kanske inte nödvändigtvis kommer vara Big Data inkl. Hadoop men däremot kommer man ha tillgång till väldigt mycket data på ett eller annat sätt, som snabbt behöver analyseras. ”Big Amount of Data”.
Nedan ser ni Gartners hype-kurva, i regel kan man förvänta sig en mättnads-dipp efter en ny hype, innan tekniken etablerar sig på marknaden.

Attollo strävar mot att vara visionärer och ligga i framkant gällande det senaste inom beslut- och analysstöd. För att kunna vara det arbetar vi proaktivt och följer kontinuerligt upp marknadstrender. Därför är dessa konferenser otroligt viktiga.
Nästa konferens på tur är IBM Vision 2014 i Orlando mellan den 18-24 maj. Här behandlas Performance Management och Riskanalys. Hör av er om ni ska dit, annars kan ni självklart läsa om den här!

Hej!
//Andy och Johan