Nu har vi precis återvänt till hotellet efter fjärde dagen på Think 2019. Mycket intryck och mycket ny kunskap börjar ta ut sin rätt men vi är laddade inför det avslutande eventet på välkända Pier 39 ikväll. Morgondagen bjuder på några få sessioner och sedan hemfärd så vi återkommer med lite samlade intryck från hela Think på måndag.

Idag har vi fokuserat på hur man kan utveckla modeller i Planning Analytics genom att bara arbeta i Workspace. I princip all funktionalitet som finns i Architect finns nu även i Workspace och många av funktionerna är också betydligt bättre än i den mycket föråldrade (to say the least) gamla Windows-klienten. Några sådana fördelar är färgkodade nyckelord för både regler och TI-processer, code completion, radnumrering mm. Dra-och-släpp av textfiler för att skapa t.ex. dimensioner är också en välkommen nyhet och något som kommer underlätta i PoC sammanhang.

Nästa session bestod av en välbehövlig refresh av performance tuning i TM1 och några nya konfigurationsparametrar som kan bidra till bättre prestanda i stora modeller. Vi fick även bra insikt i hur man kan använda PA:s inbyggda REST API för att skapa egna applikationer eller trigga t.ex. processer direkt via API:et. Det finns många olika områden där detta skulle kunna vara mycket användbart och det ska bli kul att ta del av version 2.0.7 där IBM kommer skicka med lite mer dokumentation och exempel på hur man kan använda RESP API:et som redan finns på plats. I PAW 39 kommer även en hel del av admin-funktionerna i PA Cloud till Local. Snart slipper vi sitta med en DOS-applikation för att döda trådar och få en bild av serverstatus mm., bara en så sak 😉

Vi avslutade dagen med en duvning i hur man får Planning Analytics och Cognos Analytics att samarbeta på bästa sätt. Det har hänt mycket under huven i CA 11 och det finns nu en mycket bättre integration mot TM1-data än i tidigare versioner av Cognos BI. Det finns helt klart mycket fördelar med att använda CA:s mer utvecklade dashboard funktionalitet mot TM1-data när man slår i taket avseende den funktionalitet som än så länge erbjuds i PAW. Som vi nämnt tidigare kommer dock båda plattformarna att närma sig varandra i termer av dashboarding och det ska bli kul att följa utvecklingen under året.

Nu börjar det bli dags att svida om inför kvällens event och förhoppningsvis få en chans att se lite sjölejon, Jesper däremot ser mest fram emot de baconlindade räkorna 😉

Trevlig helg och på återhörande!