För knappt ett år sedan släpptes IBM Cognos 10 med dunder och brak. Förutom diverse förfiningar av redan befintliga produkter innehöll IBM Cognos 10 tre större nyheter jämfört med tidigare:

  • Active Reports: Möjlighet att skapa innehåll (rapporter, analyser, dashboards) som kan förgenereras och därefter konsumeras offline med mycket god prestanda.
  • Business Insight: Ett helt nytt användargränssnitt för att bygga och konsumera avancerade dashboards genom att använda befintliga objekt (listor, grafer etc) från rapporter i IBM Cognos-portalen.
  • Dynamic Query Mode (DQM): Möjlighet att köra kubanalyser med en ny cachemetod, s k ”In memory-teknik”, vilket innebär en enorm prestandaförbättring.

Uppdatering till IBM Cognos 10 har visat sig gå förhållandevis enkelt, med endast smärre behov av justeringar i efterhand.

Men som oftast vid releaser av helt ny funktionalitet så är det inte den perfekta versionen som släpps först. Ivern att visa upp ”det nya” vid rätt tidpunkt kanske sker på bekostnad av vad användarna egentligen förväntar sig. IBM Cognos 10 kändes ganska färdigt när det släpptes, men efter ett år är det dags för den första större uppdateringen. Tidigare har endast ett mindre fixpack kommit.

Uppdateringen, IBM Cognos 10.1.1, innehåller primärt förbättringar som rör nyheterna ovan, t ex nya funktioner och logikförbättringar samt bättre prestanda i Business Insight-gränssnittet, nya funktioner i Active Reports och – kanske det bästa av allt – ytterligare datakällor som stöds av DQM. Med Cognos 10.1.1 är det möjligt att köra DQM mot dimensionsmodellerad data mot de vanligaste relationsdatabaserna. Vi som har byggt sådana modeller har stora förväntningar på vad DQM kan göra med prestandan!

För den som vill veta mer har IBM Cognos publicerat ett dokument som beskriver alla nyheter i IBM Cognos 10.1.1.

Lagom till ettårsdagen har det också kommit en app som gör det möjligt att konsumera IBM Cognos-innehåll i sin iPad. Helt perfekt för offline-innehåll (Active Reports), men man kan givetvis också koppla upp sig mot IBM Cognos 10-servern och köra live-innehåll. Läs mer här.

I slutet av oktober är det dags för Information On Demand (IOD) i Las Vegas. Attollo bevakar på plats. Håll ett öga på Attollobloggen!