En sak har slagit mig under de intensiva sessionspassen här på IOD. Det pratas mycket om användbarhet. Oavsett om dragningen har egentligt fokus på något annat så återkommer det här om att lösningen ska vara användarvänlig och attraktiv.

På en session som handlade om IBM Cognos i iPad var det en hel del utvecklingsteknik men sedan kom den dedikerade sliden om IBM Cognos riktlinjer för att öka användbarheten. Till exempel bör radhöjden i listor vara minst 44 pixlar, för att användaren inte ska börja svära när denne med fingret väljer att drilla på en av raderna. Under en annan session om avancerad visualisering i rapporter pratade föreläsaren om de nya flashiga diagramtyperna i Cognos 10, men var noga att påpeka vikten av rätt diagramtyp i rätt sammanhang. Syftet: Öka användbarheten! De många föreläsningarna om Business Insight och kommande IBM Cognos Insight har varit inne på samma sak: Gör det lätt för användarna! Och gärna snyggt också!
Det känns befriande att användbarhet hamnar högt på agendan. En fulländad teknisk beslusstödslösning som är ful och svår att förstå resulterar nästan alltid i låg användning.
Nu återstår att se om kvällens middag med IBM-distributören Pedab blir användarvänlig. Det ryktas om färd med Hummer-limousin till restaurangen, så det ser i alla fall bra ut på förhand.
/Jeppe