I samband med att IBM snart släpper IBM Cognos Express 10.2.2 gör man en rad stora och viktiga förändringar:

  1. Cognos Expresss 10.2.2 kommer att vara exakt samma mjukvara som IBM Cognos Enterprise versionen av TM1 10.2.2. Tidigare har Cognos Express ”laggat” en version jämfört med Enterprise version och det har inte heller varit exakt samma kodbas, inte längre! Enda skillnaden ligger i licensieringen som fortsatt handlar om en begränsning till 100 användare (varav max 50 Express Performance Management användare). En annan stor fördel med detta är naturligtvis att uppdateringar, fix packs och hot fixes finns tillgängligt så fort dom släpps eftersom det nu bara är licensieringen och inte produkten som sådan som skiljer sig åt.
  2. I samband med nästa release är det även tillåtet att installera Cognos Express TM1 och Cognos Express BI på separata maskiner, det kan eventuellt tillkomma någon PVU restriktion…
  3. Framgent är det även tillåtet att sätta upp flera TM1-servrar för att separera olika TM1-modeller, tidigare fick man bara köra en TM1-server under Express licensieringen.
  4. Tillgång till Cognos Analysis for Excel (Café) för Express Performance Management (TM1) användare.
  5. Vissa Express funktioner försvinner men knappast några som någon kommer sakna såsom viss konfiguration gjord på förhand, fördefinierat namespace med roller/grupper, Express Manager, integrerad backup/restore och remote klientinstallation ersätts istället av vanlig TM1/Cognos BI funktionalitet.
  6. Om man behöver växa användarbasen behöver man som kund bara uppdatera licensmodellen eftersom man redan har installerat Enterprise produkterna från början.

Detta är verkligen glädjande nyheter för alla Cognos Express kunder och partners/utvecklare. På detta sätt får alla tillgång till hela styrkan i Cognos TM1 utan några fördröjningar i tid eller reducerad funktionalitet på grund av olika licensiering.

Klicka här för den officiella informationen på IBM:s hemsida. Cognos Express 10.2.2 kommer att finnas tillgängligt för nedladdning den 26 juni.