Hur känns det att börja på Attollo?

Det känns spännande! Jag är oerhört glad att börja på ett bolag som har ett mycket starkt fokus på BI och affärsnytta, och som sätter människor i allmänhet och medarbetarna i synnerhet i centrum.

Du har jobbat ett par veckor, hur var första veckan?

Intensiv, är nog det bästa sättet att beskriva den. Det är många nya verktyg, processer och arkitekturmönster att sätta sig in i, men den stora utmaningen ligger i att lära känna kollegorna och få grepp om vem som gör vad. Det underlättas varken av pandemin eller det faktum att jag bor i Linköping, men är det lätt är det ju ingen sport.

Har du fått några planerade uppdrag framöver som du ska börja på?

Både och; jag kommer ha en väldigt rörlig roll som kombinerar bland annat mentorskap av kollegor, teknisk expertis, utbildning, och affärsdialoger med kund. Jag ingår i ett större projekt, har helhetsansvaret för arkitekturen i ett annat, samtidigt som jag agerar bollplank åt kollegor och andra projekt.

Vad gjorde du innan Attollo? Vad var det för företag och tjänst du hade då?

Jag jobbade ett år på ett litet konsultbolag i Linköping som heter Solution Xperts, och innan dess var jag 13 år på Atea. Jag har varit konsult de senaste 14 åren och verkat huvudsakligen som lösningsarkitekt, föreläsare, utbildare, mentor, evangelist och liknande inom analytics och data platform.

Hur stötte du på Attollo?

Jag var talare på SQL Saturday i Stockholm för ett par år sen, och då lärde jag känna Linda Torrång som då var elev på Nackademin. Linda och jag har haft fortsatt kontakt, inte minst genom den svenska Power BI User Group som jag har förmånen att vara ansvarig för. När jag började se mig om efter en ny arbetsplats övertygade hon mig att höra av mig till hennes nya arbetsplats Attollo, och här är jag nu.

Hur ser dina ambitioner ut inför framtiden?

Jag drivs av att utveckla mig – både genom att lära mig tekniska saker, men framför allt att tillämpa teknik för att lösa affärsproblem. Teknik har nästintill aldrig något självändamål utan syftar endast till att stödja affärsnyttan. På Attollo får jag möjligheten att utveckla inte bara min tekniska kompetens, utan även sprida den genom att hålla kurser och workshops både internt och för kund, men även affärsförståelse och hur jag som individ och vi som bolag på bästa sätt kan hjälpa våra kunder idag och imorgon.

Du har titeln Microsoft Most Valuable Professional, vad innebär den?

Microsoft ger titeln till individer som under året utfört utomordentliga insatser för den internationella datacommunityn. I Sverige finns för närvarande sju MVPer inom kategorin Data Platform. Man får titeln ett år i taget och jag blev nyligen förnyad för det tredje året i rad. Jag lägger en enorm mängd av min fritid för att främja den internationella datacommunityn genom att exempelvis driva den svenska Power BI User Group, föreläsa på ett stort antal event runt om i världen, betatesta lösningar från Microsoft, organisera event, ge feedback till och arbeta nära produktteamen på Microsoft, och genom att vara mentor hjälpa andra i communityn utvecklas.

Utöver jobbet, vad hittar du på då? Några intressen eller hobbys?

Jag är genomgående rätt dålig på att sitta still. Den lilla tid som blir över efter communityarbetet lägger jag på att flyga segel- och motorsegelflygplan när vädret tillåter, och jag bygger stora och små saker. Som exempel kan nämnas att jag byggt en radiostyrd R2-D2-robot från Star Wars i full skala.