Idag, konferensens sista dag startades med en keynote speaker precis som igår. Idag var det ekonomiprofessorn Steven ”The Indiana Jones of economics” Levitt som stod för underhållningen och som han gjorde det. Den akademiska kvarten var där jajamen, men så mycket mer akademiskt blev det inte. Något man trodde skulle bli ett tal på 75min, där ekonomiska begrepp, siffor, minus som plus avlöste varandra skulle i stället bli ett tal på 90min som hammade om prostitution, knarklangare, hur man bäst fångar en terrorist eller vad är egengligen farligast att köra rattonykter eller att gå berusad?

Budskapet i Stevens tal, som inte alltid var så lätt att uppfatta mellan alla gapskratt och applåder, hade en koppling till gårddagens keynote: Analysera inte enbart data på traditionellt sätt (utfall mot buget) som vi skrev om i tidigare blogginlägg, utan analysera rätt data, analysera den data som säger dig så mycket som möjligt och på toppen av det, ha roligt.

Steven Levitt ville inte framstå som en superekonom som får alla företag i trubbel att blomma, utan talade hellre om alla galna projekt han hade gjort där allt gått åt pipan, men ett galet projekt där resultatet faktiskt lett till färre dödsfall som hade delade med sig av var just när han undersökte frågan: Vad är bäst, att köra rattonykter eller att gå berusad. Att köra bil berusad är självfallet något som är otroligt dumt, det ökar olycksrisken med 8-10 gånger jämfört med att köra nykter så där råder det inga som helst tvivel. Men Steven vinklade det på följande sätt:

Tänk dig att du varit på en bar, druckit öl med polarna, det är iskallt ute och, du har 2km hem och du har bilen på parkeringen utanför baren. Att ta bilen hem vore idiotiskt men att gå hem är ännu mer idiotiskt. Risken att dö när du går hem är större än att hemresan med bil leder till ett dödsfall. Resultatet av undersökningen ledde till att man började bötfälla berusade gångare vilket ledde till att antalet dödsfall relaterade till trafik minskade.

Det är kanske inte det traditionella tankesättet som resulterar i den bästa slutsatsen. Vi fick hans bok Super Freakonomics där många fler av hans stories finns att läsa. Läs den och ring Attollo när ni vill göra en ”konstig” analys. 🙂