Idag gick starten på den ”riktiga” konferensen och som sig bör gjordes det med några bra keynote-speakers. En av dem var Matt Wolken GM of Information Management på Dell. Den röda tråden i hans framförande var hur allt förändras i allt snabbare takt. Denna förändring måste mjukvaruleverantörer, utvecklare, analytiker, beslutsfattare etc. anpassa sig till. BI måste vara där användarna är.

En förändring som sker inom BI som Matt tar upp i sitt tal är att man traditionellt har rapporterat och gjort analyser basserat på ekonomisk data. Hur mycket sålde vi för den här månaden? Hur mycket var vinsten? Hur var den siffran jämfört med samma period föregående år? Nådde vi upp till den budget vi satte för nästan ett år sedan? Varför är lagerkostnaderna så höga i maj månad etc. etc. etc? Det som händer nu är att BI flyttar mer och mer åt marknadshållet. T.ex. vad tycker våra kunder om den här produkten?

Matt är inne på att svaret på varför en produkt säljer kan man till 1/3 hitta i analyser basserat historisk ekonomisk data. 2/3 av svaret hittar man i att analysera vad kunderna tycker, tänker och säger. En indikation på vad kunderna tycker kommer mycket tidigare än vad försäljningssiffran gör. BI måste vara där användarna är. Likväl som Facebook inte bara är för kids (kategorin Facebookanvändare som ökar mest just nu är kvinnor 50-70år) så är BI inte bara till för att göra rapporter och analyser basserat på ekonomisk data. Oavsett om användaren vill ha en försäljningsrapport mailad till sig varje månadsslut, eller göra en analys av vad kunderna har sagt om en produkt basserat på ett Twitterflöde så måste det vara görbart i modern BI.

Ett annat keynote-pass hölls av Amir Netz och Kamal Hathi. Två sköna lirare från Microsoft. De raljerade över vad människan egentligen har skapat och syftade på Big Data – En enda stor röra av allting. Keep it simple var deras budskap. Deras svar på Keep it simple var att man i Excel 2013 direkt kan göra Big Data analyser m.h.a. HDInsight, DataExplorer o.s.v. Då var man enligt dem tillbaka till ett enkelt spreadsheet där det en gång började 🙂 jo jag tackar jag. De presenterade även en ny cool feature i Excel2013 kallad GeoFlow. Läs mer och kika på filmklippet på följande länk riktigt tufft och snyggt. Det är i Excel gott folk:

http://blogs.technet.com/b/dataplatforminsider/archive/2013/04/11/day-2-pass-business-analytics-conference-new-3d-mapping-analytics-tool-for-excel.aspx