För ett år sedan var Attollo på plats i Las Vegas och fick se lanseringen av Cognos Analytics, en ny modern och komplett Business Intelligence-plattform. Vi har under 2016 börjat genomföra projekt med denna plattform och det ser väldigt lovande ut!

Ett år senare är vi åter på plats i Las Vegas för höra om alla nyheter som är på gång, berättelser från kunder och möjligheten att möta IBM-chefer och utvecklare.

Cognos Analytics har under 2016 kommit med fyra större versionsuppdateringar, aktuell version heter Release 4, redan inom ett par månader kommer Release 5 med ännu mer godis.

Traditionell BI

Cognos Analytics erbjuder traditionell BI både via molnet och on-premise, här går det att skapa rapporter mot en mängd olika datakällor. Rapporter kan vara allt från listrapporter till avancerade dashboards som kan presenteras via webben, mobila enheter och exporteras till olika filformat.

Self Service BI

I och med lanseringen av Cognos Analytics kunde IBM presentera ett helt nytt sätt att arbeta med Self Service BI. I första releasen fanns bara möjligheten att arbeta med data från textfiler, men i och med Release 4 går det nu att koppla sig direkt mot relationsdatabaser, t ex ett datalager. Planen är att även kunna erbjuda support för OLAP-kuber i Release 6 (planerad i slutet av Q1).
Vi märker av här på World of Watson att denna del av Cognos Analytics är något som IBM satsar enorma resurser på.

Storytelling

En vanlig företelse inom BI är att någon på ett företag har ett behov att skapa PowerPoint-presentationer där data/rapporter i kombination med text presenteras för t ex en ledningsgrupp. Detta innebär oftast att det är en hel del klippa/klistra/skärmdumpa från något BI-verktyg – ett arbete som upprepas varje gång när det är dags för ny data.

I Release 4 kom första versionen av ett nytt sätt att presentera rapporter, Storytelling. Här går det att skapa rapportpresentationer direkt i Cognos Analytics med rapportvyer från Self Service BI delen av plattformen.
Dessa presentationer kan presenteras i olika format, ett intressant presentationssätt är infographics, dvs visualisera data med hjälp av symboler.
Det var väldigt tydligt att IBM bygger in en ”PowerPoint” i Cognos Analytics, en stor fördel med detta är att alla presentationer är interaktiva, vilket innebär att data är ”live”, både när det gäller siffrorna och möjligheten att jobba med rapportvyerna direkt i presentationen.

Här ser vi att det både är av intresse för att presentera ledningsgruppsrapporter, men också ett nytt sätt att presentera rapporter till sällananvändarna.


Övrigt i labbet

Något som också har fångats upp under de två inledande dagarna här i Las Vegas är att Cognos Analytics kommer att få ännu mer grafikmöjligheter via D3 visualiseringar (https://d3js.org/) och kartintegrationer via samarbetet med MapBox (http://mapbox.com).