Dag tre på IBM Think

IBM var under första dagen väldigt sparsamma med att ge ledtrådar kring kommande versioner. Idag var så inte fallet och de berättade mycket om vad som är på gång, särskilt på utvecklingsavdelningen. Både Cognos och Planning Analytics teamen pratar om Netflix insamling av data som utifrån ditt eget beteende samt vad andra gillar ger personliga rekommendationer, och ser detta som någonting att införa även i deras produkter.

För Cognos Analytics som för ett par år sedan fick en rejäl uppfräschning när version 11 släpptes, har utvecklingsavdelningen fokuserat på enkelhet. Dvs det skall vara enkelt för en sällananvändare att börja bygga rapporter och dashboards. IBM gav en demonstration av hur det är att bygga rapporter i gränssnittet vilket såg riktigt aptitligt ut. Cognos Analytics kommer att guida användaren och ge förslag på visualiseringar baserat på användarens historik samt från andra användares val. Med andra ord en slags smart inbyggd intelligence baserad på insamlad data.

Andra förbättringar berör rapportobjekt, som enkelt kan justeras i storlek samt anpassas till olika skärmupplösningar. Även mätvärden uppdateras vad gäller automatisk summering med meningsfulla rubriker och möjligheten att återanvända formatering från andra rapporter. En stor nyhet är att prediktiv analys integreras i lösningen, vilket även innebär att det tillkommer nya intressanta diagram och uppföljningsmöjligheter.

IBM THINK

IBM THINK

Vart är Planning Analytics på väg?

Under dagen fick jag möjligheten att prata med designers från Planning Analytics teamet. De utvecklar just nu en ny förbättrad portal som hjälper användaren att komma igång och få en bättre översikt. De arbetar även med att ta fram en avancerad workflow-applikation med mailfunktioner, ett nytt gränssnitt för att hantera behörigheter samt vyer som kan presenteras som ekonomirapporter. Nedan är några bilder som visar hur designen ser ut just nu, detta kan dock mycket väl ändras när det är dags för lansering, men det ser lovande ut!

/Jesper

Nya portalen

IBM THINK

Workflow

IBM THINK

Nya rapportvisualiseringen

IBM THINK