Jag ringer hem för att kolla nyhetsläget; är det fullt pådrag nu kring den sjunkande euron? Nä. Här på hotellet finns nämligen endast en TV-kanal värd namnet; Bloomberg, och dagens headlines handlar om att euron vs dollarn nu är 1,22. Man drar paralleller med Lehman Brothers; Grekland är i blåsväder helt klart. En sansad makroekonom kommer till tals och påpekar att man nog inte ska glömma bort att även USA är begåvade med en hygglig skuld.

Reklamen på Bloomberg handlar om smart grids. Att optimera och (för)dela elektrisk kapacitet i industrin, datahallar, kontorskomplex etc. Det är hett nu. Och onekligen smart. Vi befinner oss i ”the decade of samrt” har vi lärt oss idag av IBM med hänvisning till Smarter Planet. www.ibm.com/smarterplanet. Men precis som Rob Ashe, General Manager IBM Business Analytics, och hans kollegor säger; vi som jobbar med Cognos tycker att vi alltid befunnit oss på någon slags smarter planet i och med vad vi gjort för våra kunder genom åren. Och våra kunder har varit smarta. Det är inget nytt att den som vill ligga främst, komma först, vinna marknadsandelar, uppnå hög avkastning på investerat kapital och gärna utdelning till aktieägarna – den vet att man måste ha koll på vad som händer, och det NU. Det duger inte med backspeglar och konstaterande. Det är bara det att denna insikt ökar och ökar, och behovet ökar ännu snabbare. Vi vill veta nu hur det kommer gå i morgon.

Och då är det riktigt uppmuntrande att få insyn i IBMs förvärv SPSS. Prediktiv analys när den är som bäst. I kombination med Cognos blir det världsklass. Väntar otåligt på att se hur dessa båda förvärv ska sys ihop! Jag vill se KPP live. Lägg det på minnet; Key Performance Predictors. Ascoolt!

På tal om smart så skulle jag ta en taxi från konferensen tidigare i dag och conciergen är den som fixar taxi. Han sa kom med mig så ska du få en bil snabbt. Hur så undrade jag som fick gå förbi den inte helt oansenliga kön. Jo, hotellets ägare ringde just och sa att han kommer med taxi om fem minuter och han ville se till att hans gäster omedelbart kunde nyttja hans taxi när han kommit fram. Ur bilen stiger så hotellets ägare, en ursöt liten farbror med stora guldringar på fingrarna och en portfölj från 1976. Man tackar!

Däremot kan man inte kalla Sheratons prissättning smart. Här kostar internet €22 per dygn. Då blir jag obstinat och vägrar vara uppkopplad. Ocker. Och framförallt otidsenligt. Men den gode farbrorn som äger konferenshotellet Marriott, han bjuder minsann på uppkoppling han.

Ytterligare förvärv kommer. IBM kommer utöka portfolion med ytterligare mjukvara för analytics. Cloud och SaaS ligger också bra till. Och det här med analytics, vad är nu det? IBM har nu en hel division inom Software som heter Business Analytics. Häri ingår Cognos och SPSS bl a. Man har även insett tack och lov att Business Analytics faktiskt inte kan sorteras under middleware; det handlar onekligen om något annat. Därför är man nu uppdelad i två enheter; Software Middleware Group och Software Solutions Group, i vilken Business Analytics och därmed Cognos hör hemma.

Analytics är hett. Forrester säger att IBMs analytics är ”primo”, och slår både Oracle och SAP. Då passar det ju utmärkt att IBM kommer med en ny produkt; Smart Analytic System. DW+BI in-a-box.

Det utlovas mer nytt, nya versioner av de flesta Cognosprodukterna. Nya features, bättre prestanda, mer mash-ups osv osv. De resterande dagarna hoppas jag ger lite mer kött på benen kring vad vi faktiskt kan förvänta oss i produktnyhetsväg under andra halvan av 2010.

Jag startar och avslutar mina dagar vid (inte i) poolen. En stunds ro vid det vatten som erbjuds. Kan ju inte gärna gå ner till Tibern, som för övrigt är Italiens tredje längsta flod enligt vår guide i går kväll. Han var ytterst noga med detta. Samt att muren runt Rom har 14 portar. Mycket mer fastnade inte, han var på det stora hela en ganska usel guide.

Pastan är av varierande kvalitet, precis som hemma. Likaså vinet. Men lokalbefolkningen är som den är. ”Sir, is the room B located on this floor?” ” Yes, on this floor, you just go down the stairs and go to the left….” De säger gärna yes. Härligt!

Yours truly
/Carina