Efter att ha inlett dagen med riktigt goda och som amerikanerna brukar säga ”rich” omeletter på ”stammis”-haket begav vi oss mot Moscone Center och tredje dagen av Think 2019. Vi rivstartade med ett möte med några s.k. Offering Managers från IBM samt några utvecklare vilket var riktigt roligt och givande. Att få prata direkt med dem som faktiskt kodar just Planning Analytics ger en mycket bättre förståelse och möjlighet att påverka än vad vi normalt har möjlighet att göra. Ämnet för dagen, rätt gissat, multi select, vad annars! Det blev en bra diskussion och det känns som att vi fick dem att förstå vikten av denna funktion hos både befintliga och potentiella kunder. Rent tekniskt är det inte omöjligt då det redan idag går att göra i Cognos Analytics mot en TM1-källa.

Styrkta av detta möte styrde vi kosan mot en session där Deutsche Bahn (DB) berättade om deras mycket omfattande TM1-lösning med 6000 slutanvändare, dvs. ungefär samma siffra som vi på Attollo supporterar hos alla våra befintliga PA-kunder. Tyskarna hade inte sparat på krutet och hade en dimension bestående av 69 miljoner medlemmar som enligt närvarande IBM:are var den största dimension de kände till, no shit, tänkte vi… För att klara av detta kör DB en imponerande serveruppsättning spritt över 8 servrar med totalt 72 kärnor och 16 TB i RAM.

Eftermiddagen inleddes med olika sessioner där ett nytt tänk kring grundarkitekturen i Planning Analytics presenterades. IBM:s ambition är att flytta ut så mycket ”content” som möjligt från själva TM1-servern och istället enbart lagra data och metadata i själva TM1-databasen. Man bygger därför upp en Content Store i Planning Analytics Workspace där vyer, subsets mm. kommer att lagras i framtiden. Tillsammans med en nyutvecklad webmotor som kommer att börja betatestas i datacentret i Washington inom kort så kommer även drill och andra funktioner i ”gamla” TM1-web att få en uppdaterad look and feel samt även prestanda. I molntjänsten bygger man även bort möjligheten för enskilda användare att sänka hela webtjänsten när någon brassar på med ett för stort websheet. Detta kommer även till local men det kommer tyvärr att dröja. Målet för IBM är i princip att alla ska köra PAx och Workspace i framtiden och att dessa två gränssnitt ska dela på så många komponenter som möjligt, t.ex. subset editor mm. Man visade även en nyhet i form av vyer som kan konsumeras både i PAx och PAW innehållandes alternativa hierarkier, riktigt smidigt! Vidare kan man snart utföra också i princip alla Architect-relaterade utvecklaruppgifter direkt i Workspace inkl. att skapa drillprocesser, schemalägga chores, skriva TI:s, regler mm. Att kunna hantera grupper i Workspace är också en mycket välkommen nyhet som kommer i release 39 i början av mars, som vi väntat!

Som grädde på moset avslutade vi eftermiddagen med att delta i en designsession avseende ett nytt Workflow-gränssnitt i Workspace. Vi fick vara med och komma med input på den tänka designen och det ser mycket lovande ut. Befintligt workflow i TM1 Applications är ju aningen förlegat så en uppdatering är på sin plats och även något som många både befintliga och nya kunder har högt på sina önskelistor. Förhoppningsvis får vi se något live under året.

En avslutande nyhet för dagen är att IBM arbetar med att integrera Jupyter Notebook i Cognos Analytics 11.1, en klart spännande utveckling! Vi vill även passa på att tipsa om en bra site där man själv kan gå in och pröva en mängd olika IBM-produkter, surfa gärna in på: http://ibm.biz/dte-live

Over and out från the City by the Bay