Idag har det handlat mycket om prestanda. Både nya funktioner som gör att SQL Server presterar bättre, men också om nyheterna som gör det är lättare att hitta orsaken till att prestandan är vad den är.

Query Store som faktiskt kom redan på SQL Server 2016 måste vara det bästa sedan skivat bröd när man söker svar på varför prestandan, på exakt samma fråga, diffar över tid. Hur kan jag inte ha hört talas om det här tidigare? Nu kan såklart orsaken till dålig prestanda bero på en massa externa faktorer som; nätverk, lagring, minnestilldelning i miljöer där flera applikationer delar på resurserna o.s.v. Men även internt på SQL Server kan minnestilldelningen divergera över tid beroende på vad SQL Server tyckte var lämpligast att göra just då. Här tror jag Query Store kommer hjälpa enormt. Vad Query Store gör (om man har aktiverat den) är att den lagrar alla Query Plans som körts. Det här gör det möjligt att för en given exekvering kika på hur SQL Server satte upp Query Plan. Man kan välja att markera en eller flera om vi exempelvis har en fråga som ena gången gick jättebra och andra gången långsamt. Multiselect, View och hör och häpna, fäller man ut Properties markerar Query Store själv vilka skillnaderna är mellan de två olika. Busenkelt att se om ex. minnestilldelningen var olika, om det uppskattade antalet rader att processa varierar eller vad det nu kan vara.

Här kan du läsa mer om Query Store

Det finns en uppsjö med varianter att monitorera prestanda men kanske den coolaste nyheten är att man numera kan se hur en fråga presterar live. Här är en länk som beskriver de olika på ett bra sätt.

Vad gäller nyheterna sedan SQL Server 2017 när det kommer till inbyggd funktionalitet för att snabba upp SQL Server ytterligare skulle jag vilja lyfta fram denna som jag haft möjlighet att lyssna på.

Automatic Tuning

Machine Learning är inget nytt, men nu har man byggt in det ytterligare så att SQL Server automatiskt förbättrar sig under en pågående fråga. Helt enkelt kommer SQL Server ändra Query Plan under tiden frågan snurrar om den upptäcker att den initiala Query Plan inte är den mest optimala.
Här kan du läsa mer om Automatic Tuning.

Det finns många fler delar i det här som man kanske inte springer på varje dag, men för er som är riktigt sugna på att veta mer så finns allt samlat här.

Nu när sista sessionen på konferensen avklarad är det dags att packa väskan och vända hemåt med huvudet fullt av nya insikter som vi skall försöka förmedla så gott vi kan.

Jag kan rycka bort ”First timer” på batchen och hoppas att tillfälle ges att deltaga någon mer gång framöver. Det är tydligt att det här är den största och förmodligen bästa konferensen för oss som jobbar med SQL Server och med allt som därtill hör. För er som inte deltagit tidigare, gör det!

Tack PASS för en väldigt givande konferens & Tack Andreas för sällskapet.

Ses i Sverige!

/Thomas