Precis som konferensen är vår avrapportering igång! Efter 10 timmar fyllda med SQL-information är vi nu tillbaka på hotellet för att summera dagen. Thomas och jag såg den inledande Keynoten tillsammans, men efter det var vår enda interaktion med varandra våra high-fives när vi möttes i rulltrapporna på Washington Convention Center, på väg till nästa session.

Mina sessioner för dagen var

  • Keynote – Öppningstalet och ett axplock av konferensens innehåll
  • The Roadmap for SQL Server
  • Lightning talks: BI
  • Configure Kerberos for SSRS
  • Balanced Scorecards: A Bright New Future for an Old Idea

Mina största “takes” från dagen

Rättigheter och prioriteringar

Den spontana känslan från den första dagen är att företagens BI-avdelningar kommer att behöva ha en tydlig idé om Data Governance. I takt med att man gör det enklare för slutanvändare att själva hämta in data (och nu även tvätta med nya Dataflows i PowerBI). Eftersom man allt oftare ger företagets affärsanalytiker rättigheter att själva hämta data från relationsdatabaserna, så fanns ett behov av att skapa ett mer sofistikerat säkerhetstänk. Microsoft tog därför sin row-level security från tabulär-världen och applicerade på databasnivå. Detta har funnits ett tag nu, men något annat som är helt nytt är att man snart, på rollnivå, kommer kunna styra Query-prioritet ifall flera ställer frågor mot databasen samtidigt. Ett exempel de tog upp var att en Data Scientists tunga fråga fick pausas medan styrelsens dashboard hämtade upp sin information. Mycket klokt i och med att det ”inte alltid” är superoptimerade SQL-frågor som ställs AdHoc.

Intelligent Query Processing med Adaptive Join / LightWeight Query Processing

En annan ny feature som nu finns i SQL Server 2019 CTP 2.1 är ”LightWeight Query Processing”, där man direkt i Activity Monitor kan se en Query plan för hur en fråga performar. Nu kanske inte ni slutanvändare trillar av stolen av lycka, men för alla som dagligen ser över hur man kan optimera sina dagliga DW-laddningar är det här en stor grej! De visade också hur en Query-plan nu kan lära upp sig själv, identifiera och komma runt flaskhalsar i en fråga. Ett perfekt exempel på hur vi får ta del av AI utan att ens behöva göra något aktivt. Artificiell Intelligens lever redan under huven på produkterna vi använder.

Reporting Services-rapporter i Power BI Service (Molnportalen)

Idag annonserade man att det nu är möjligt att lyfta upp sina SSRS-rapporter i Power BI Service! Som BI-utvecklare så var det här absolut den bästa nyheten. (Thomas kanske inte håller med men hans åsikter får ni läsa om i en annan bloggpost.) Det man gör är helt enkelt att man tar sin rdl.fil och laddar upp den. Väl uppe i Power BI-portalen kan man använda promptar precis som vanligt. Men en riktigt bra överraskning är hur bra de olika rapport-typerna kan samspela. Det är möjligt att via en klassisk Reporting Services-rapport, kunna analysera vidare genom att koppla en Power BI-rapport till den. Alla parametrar följer med mellan SSRS-rapporten och Power BI-rapporten. Snyggt!
Det var allt för denna gång, nu är det dags för middag med några andra svenskar som vi sprang på under dagen. En annan mjuk och ovärderlig dimension av den här konferensen är att det vimlar av entusiaster här som lever och andas SQL Server. Så har man ett problem som behöver lösas, eller vill bolla lösningsmönster med någon, så finns det alltid någon kloking att diskutera med utanför konferenspassen.

Yours truly
Andreas Lindesten