Här kommer en första uppdatering efter touch down i San Francisco och första dagen på Think 2019.

Redan i passkontrollen försökte Jesper få Department of Homeland Security att investera i någon form av Master Data hantering, efter att ha fyllt i samma uppgifter på tre olika ställen och väntat två timmar i passkontrollen. Förslaget möttes inte av någon större entusiasm, men vi lät oss inte nedslås utan fortsatte glada i hågen mot hotellet i centrala San Francisco.

Efter en god natts sömn var det dags att hämta ut våra badges och spana in konferensområdet som sträcker sig över ett stort område i centrala San Francisco. Den ”riktiga” konferensen börjar först på tisdag eftermiddag, men idag och under delar av tisdagen är det Partner-dagar med mycket bra föreläsningar och möjlighet att träffa andra partners och IBM-anställda som arbetar med vårt specifika område. Vi har redan pushat för några av de funktioner som vi gärna skulle vilja se i kommande releaser av Planning Analytics, där multi-select ligger högt på listan. Inte heller detta förslag möttes av överdriven entusiasm men vi kommer inte att ge oss!

Nyheter i Cognos Analytics och Planning Analytics

Under några s.k. Jam-sessions (där det inte spelades några instrument) fick vi bra inblick i kommande nyheter i både Cognos Analytics och Planning Analytics. Intressant ur vårt perspektiv är att portalen i Planning Analytics kommer att närma sig den som finns i Cognos Analytics och att mycket av den kraftfulla funktionaliteten i termer av formatering, diagram och möjlighet att kundanpassa innehållet kommer att tillämpas även av portalen för Planning Analytics.

Som vi skrivit om tidigare är ju AI redan en del av senaste releasen av Cognos Analytics från version 11.1 och framåt. AI kommer att spela en större roll i kommande versioner av både Cognos Analytics och Planning Analytics. AI:s styrkor i termer av att identifiera mönster, fatta opartiska beslut, machine learning mm kommer att i kommande versioner av Planning Analytics att kunna föreslå och skapa prognoser istället för att vi som idag matar in data manuellt eller bara bygger framtida prognoser på historik, utan att ta hänsyn till nya mönster eller andra trender. Där kan AI spela en avgörande och intressant roll och det ska bli kul och intressant att följa utvecklingen av AI när det nu implementeras som naturliga delar av både Cognos Analytics och Planning Analytics.

Andra spännande nyheter i Planning Analytics är möjligheten att köra TI-processer via knappar i Workspace i och med version 39 som kommer i början av mars. Workflow är en annan lovande nyhet som vi kommer att få se mer av i veckan som kommer. Den gamla klassikern User Defined Consolidations ersätts snart med s.k. Custom Consolidations i både PAW och PAx. Ur ett utvecklarperspektiv är GIT-stöd från version 2.0.7 ett välkommet tillskott. En annan bra nyhet är möjligheten att köra TI-processer parallellt med ett verktyg som heter RunProcess. Det har gått att göra även tidigare med tredjepartsverktyg som t.ex. Hustle från Cubewise men det är välkommet att det nu blir en inbyggd del av plattformen.

Nu börjar det bli dags för middag och vi återkommer med en ny uppdatering imorgon!