Första dagen avklarad och många bra sessioner har hunnits med!

Dagen började med Keynote där mycket kretsade kring SQL Server 2019 och stödet för Java & Spark. Det finns en otrolig mängd smarta funktioner som är kodade i Java. Med stödet för Java i SQL Server kommer man kunna köra en javakod på ett resultatset/tabell i SQL server. Tänk er ett riktigt avancerat RegExp som någon skrivit i Java. Det skulle kunna göra stordåd!

Intelligent Query Processing

Intelligent Query Processing är en annan spännande nyhet.

Numera justeras Query Plan i realtid. Det här kan bli en riktig höjdare. Tänk er ett scenario där man joinar in en tabell innehållande 10 rader som innehåller information som man skall loopa över. Query Plan skulle tolka den här join-tabellen som en liten tabell men kommer inte förstå att joinen används för att kunna loopa en operation 10 gånger. Nya intelligenta Query-optimeraren kommer i realtid förstå att man exekverar frågan flera gånger och kommer då att justera Query Plan så att den optimeras allt eftersom operationen rullar på. Hur många gånger har man inte slitit sitt hår över felmeddelandet ”String or binary data would be truncated”?
I SQL Server 2019 får man reda på vilket värde som är för stort eller inte passar i datatypen. En sån enkel liten sak, men jag är övertygad om att den kommer spara tid och motverka onödig frustration.

Static Data Masking är en ny funktion och ytterligare ett sätt att maska data jämför med tidigare Dynamic Data Masking. Ett intressant användningsområde är Dev och testmiljöer där man sällan har tillåtelse att ha ”riktig prod-data”. Något att titta närmare på.

-> Du kan läs om fler nyheter och mer detaljer här.

Azure SQL DW gen2

Azure SQL DW gen2 kommer också med en hel del nyheter.

Det största är att man gjort omfattande ändringar när det kommer till arkitekturen för lagring. I gen2 har man adderat ett cache-lager och en hel del annat som ger upp till 5x bättre prestanda jämfört med gen1.

Förutom bättre prestanda så kanske den näst häftigaste nyheten, som kommer finnas tillgänglig från 1 december, är möjligheten att styra vilka processer som är viktiga, Workload Management med tillägget Importance. Det kan ske både på roll men även på vilken typ av operation som körs. När rollen VD kör sin resultatrapport kanske den skall prioriteras högre än en AdHoc fråga från en säljare. Ett batchjobb som innehåller en operation där man byter namn på en tabell som är vanligt för att minimera downtime för användare har förmodligen högre prio än en AdHoc fråga. Det är alltså fullt möjligt.

-> Mer om nyheterna, videos etc. på Azure SQL DW gen2 går att läsa här.

Nu ser vi fram emot en spännande dag 2 på PASS Summit 2018!!

/Thomas