1. Hem
  2. /
  3. Klarna – Klarna rapporterar finansiellt och regulatoriskt med CDM
va-g-6
kundcase-logotyp-3@3x

Om Klarna

Klarna grundades i Stockholm 2005, med målet att göra det enklare för människor att handla på nätet. De senaste 17 åren har tekniken utvecklat, engagerat och förändrat världen omkring oss, men vår målsättning är fortfarande lika relevant som någonsin tidigare, att göra betalningar så enkla, säkra och framförallt så smidiga som möjligt.

Klarna är en ledande global betalningsleverantör och shoppingtjänst som erbjuder smartare och mer flexibla shopping- och betalningslösningar till 150 miljoner aktiva konsumenter och fler än 450 000 butiker i 45 länder. Klarna erbjuder direktbetalning, olika former av “prova först och betala senare”-tjänster samt avbetalningar. Allt i en smidig köpupplevelse som låter kunder betala när och hur de själva föredrar, med endast ett klick.

Klarna

Behov

Rapportering enligt det nya regelverket

 

I och med att regelverket Basel III/ CRD IV trädde i kraft 2014, hade Klarna behov att etablera en lösning för att kunna beräkna och rapportera enligt det nya regelverket till Finansinspektionen. Det bestod dels i att etablera en effektiv datalagerlösning för att kunna samla in information från en rad olika källsystem inom organisationen, och sedan kunna beräkna och mappa dessa till de rapporteringsmallar som European Bank Authority (EBA) tagit fram för Basel III-rapportering. Det andra behovet bestod i att etablera ett rapporteringsverktyg, som effektivt kunde tillhandahålla och hantera Basel III-mallarna och den taxonomi med valideringsregler, som också är utgivna av EBA.

Lösning

Etablering av komplett datalagerlösning för hantering av Basel III

Attollo fick i uppdrag att tillsammans med kunden etablera en komplett datalagerlösning för hantering av Basel III, med tillhörande rapporteringslösning för Basel III. I uppdraget kring nytt datalager, låg också krav kring att samma datalagerlösning skulle tillgodose företagets generella krav på verksamhetstyrning, konsolidering, rapportering och uppföljning, då Attollo tidigare implementerat IBM Planning Analytics, IBM Cognos Controller och IBM Cognos Analytics.

 

Den implementerade lösningen är baserad på datalagerplattformen Microsoft SQL Server, Microsoft Analysis Services, Microsoft Master Data Services och på IBM Planning Analytics för verksamhetsstyrning, IBM Cognos Controller för konsolidering samt IBM Cognos Analytics för rapportering och analys. Även Certent CDM infördes, vilken används för den slutgiltiga verifieringen och valideringen av alla de värden och datapunkter inom Basel III-kraven, som rapporteras till Finansinspektionen. Då Certent CDM även är ett komplett verktyg för finansiell rapportering, har Klarna också börjat använda verktyget för processen i framtaget av årsredovisningar.

Dessa verktyg användes

  • Microsoft SQL Server
  • Microsoft Analysis Services
  • Microsoft Master Data Services
  • IBM Planning Analytics
  • IBM Cognos Controller
  • IBM Cognos Analytics
  • Certent CDM

Relaterade kundcase