IBM Planning Analytics i toppen vad gäller systemstöd för budget och prognos

Programvaror inom BI-området har länge förlitat sig till Gartners Magic Quadrant. Denna har förändrats en hel del under de senaste åren och blivit mer och mer fokuserad på BI-lösningar som erbjuder Self-Service. När det gäller systemstöd för budget och prognos (CPM) har det inte riktigt funnits bra undersökningar, men i år har både Nucleus Report och BARC presenterat sina rapporter runt detta produktområde.

IBM Planning Analytics hamnade i topp i både Nucleus Report och i BARC.

 

 

I BARCs rapport som heter The Planning Survey 17 utvärderas 18 olika programvaror och hela rapporten bygger på att befintliga kunder ger sin syn på det system som de har valt.
Enligt BARC fick IBMs system Planning Analytics ”outstanding results” i flertalet av de nyckelområden som rapporten bygger på. Exempel på topplacering är följande områden; projektlängd, affärsvärde, produkt- och kundnöjdhet, prestanda, flexibilitet, funktionalitet, rapport- och analysmöjligheter, self-service m.fl.

84 % av kunderna har svarat att de är nöjda eller väldigt nöjda med systemet. 83 % av kunderna kan rekommendera systemet till andra. Båda dessa värden är höga i jämförelse med övriga system.
Som en summering i BARCs rapport lyfter de fram att Planning Analytics är ett flexibelt system för all sorts planering och analys som erbjuds i ett och samma gränssnitt.

Vad innebär det att hamna i toppen i olika kategorier, är det någon direkt skillnad på de olika systemen?

Jo, det är en stor skillnad på de olika systemen. Här är ett antal kategorier som anses vara väldigt viktiga vid val av ett systemstöd. Nedan är skillnaden på Planning Analytics och SAP BPC, ett system som kan kännas självklart om man har SAP som affärssystem:

  • Prestanda – Planning Analytics hamnar etta och får 9,0, SAP BPC hamnar sist och får 1,4
  • Analys- och rapportfunktionalitet – Planning Analytics på första plats på 7,1, SAP BPC hamnar sist och får 1,0
  • Planeringsfunktionalitet – Planning Analytics i topp med 7,5, SAP BPC hamnar sist och får 1,0
  • Användarupplevelse – Planning Analytics på plats 1 med 7,4, SAP BPC hamnar sist och får 2,2
  • Flexibilitet – Planning Analytics hamnar återigen etta och får 6,9, SAP BPC hamnar sist och får 1,0
  • Self Services – Planning Analytics avslutar med en stark förstaplats på 6,9, SAP BPC hamnar näst sist och får 1,7 (ett annat SAP system som heter SAP BW-IP hamnar sist på 1,0).

Läs hela BARCs rapport via deras hemsida: http://barc-research.com/planning-survey-17/